Från ädelstenar till trä – Smyckesmaterial för alla stilar

Smyckesindustrin har en lång och rik historia med ett brett spektrum av material som har använts för att skapa vackra smycken. Här fördjupar vi oss i några av de mest populära materialen som används för smycken idag och deras historiska bakgrund.

Guld och silver

Guld och silver är två av de mest populära materialen för smycken. Guld har länge varit en symbol för rikedom och makt, och det har använts för att skapa smycken sedan antiken. Silver användes redan i antikens Grekland och Rom för att skapa mynt och var också vanligt i vardagslivet. Båda materialen är idealiska för smycken på grund av deras höga glans och smidighet.

Ädelstenar

Ädelstenar har alltid fascinerat människor och har använts för att skapa smycken sedan urminnes tider. Diamanter är den mest eftertraktade ädelstenen och har en unik egenskap att bryta ljuset på ett sätt som ger en unik glans. Andra populära ädelstenar inkluderar rubin, safir och smaragd.

Pärlor

Pärlor är ett klassiskt smyckematerial som har en rik historia. De är organiska material som bildas i musslor och har en unik glans som kommer från deras yta. Pärlor användes redan i antikens Egypten och är fortfarande populära idag. Idag finns det även artificiella alternativ på marknaden.

Kristaller

Kristall är en annan populär typ av smyckematerial. Det är gjort av glas och har en hög glans och transparens. Swarovski är en av de mest kända producenterna av kristaller för smycken, och deras kristaller används ofta i lyxiga smycken.

Metallpläterade smycken

Metallpläterade smycken är ett billigare alternativ till smycken i äkta guld eller silver. Det är en metod som innebär att man täcker ett basmaterial, vanligtvis mässing eller koppar, med ett lager av guld eller silver. Resultatet är en mer prisvärd version av äkta guld eller silver, men det kan också vara mer känsligt för nötning.

Trä och läder

Trä och läder är två ovanligare material för smycken men har börjat användas mer och mer på senare tid. Trä ger smycken en unik och naturlig touch, medan läderarmband är vanligt för att skapa en bohemisk look.

Titan

Titan är ett hållbart material som är idealiskt för smycken. Det är också allergivänligt, vilket gör det till en idealiskt material för personer som är känsliga för andra metaller.