Flera sätt för att skaffa unika smycken

Det är alltid kul att ha något som ingen annan har, att känna att du äger något unikt. Det går inte att ha en hel garderober med helt unika plagg, det skulle bli otroligt kostsam eller ställa höga krav på att du är en utbildad skräddare som kan sy sina egna kläder. Istället kan du fokusera på något mindre, att kombinera dina vanliga kläder från H&M eller NK med helt unika smycken.

Skapa dina egna

Ett sätt att säkerställa att dina smycken är helt unika är att göra dina egna. Det finns gott om videos online samt kvällskurser som lär dig grunderna i smyckestillverkning. Du behöver inte bli en guldsmed, det finns färdiga delar att köpa på nätet. Du kommer att bli överväldigad över utbudet av pärlor, kedjor, berlocker, verktyg, läder och mycket mer.Smyckestillverkning är en kreativ hobby, det förutsätter att du tycker den här typ av hobbys är roliga. Annars kommer det bara vara ett drygt projekt som du inte kommer att slutföra.

Köp från udda ställen

Skippa smyckesbutikerna och de rangliga montrarna hos klädbutikerna. Besök en loppis eller kolla auktioner för att hitta smycken som inte blivit använda på årtionden. Det finns säkert kopior av dem men de kommer åtminstone inte från de stora kedjorna.Alternativt kan du använda dig av smycken från Partyhallen. De brukar alltid sälja gott om tillbehör och rekvisita för dem som vill klä ut sig enligt ett visst årtionden. Du kan hitta fina pärlhalsband från 20-talet, stora halsband i neon från 80-talet eller dekorerade kors på kedja.

Köp direkt från guldsmeden

Ett dyrare alternativ men som garanterar unika smycken utan att du behöver skapa dem själv, är att betala någon annan att göra det åt dig. Det finns guld- och silversmeden över hela landet. En del jobbar endast med smycken på fritiden eller håller på att utbilda sig. De som inte jobbar aktivt på ett företag brukar vara lite billigare att anlita och garanterar att ditt smycke inte säljs i butik några veckor senare. Fundera ut vad du gillar men respektera att smeden har sin egen estetik och sätt att skapa, de vill nog inte göra en kopia av din ritning utan skapa något eget som fångar ”själen” i din ritning!

Handla på second hand

Det går även att hitta udda och unika smycken på second hand. Så om du har ett intresse av återbruk så är detta en väldigt bra lösning. Att köpa något som någon redan har använt klart så att säga. Det kan säkert finnas något som du tycker om och som du kan tänka dig att köpa till ditt smyckeskrin. Även loppisar kan vara ett ställe där du kan fynda smycken.